CONSILIERE PARENTALĂ – DECEMBRIE 2019

CUM COMUNICĂM CU COPIII NOŞTRI?

Comunicarea dintre părinţi şi copii este foarte importantă pentru că ajută la formarea imaginii de sine. Este cheia principală pentru consolidarea relaţiei dintre părinţi şi copii şi trebuie începută încă de la cele mai mici vârste, astfel încât, la adolescenţă, copiii să fie mult mai deschişi şi chiar să fie părinţii primii cărora le cer ajutorul sau în faţa cărora să-şi deschidă sufletul atunci când au probleme. Pentru a comunica eficient, vă putem oferi câteva  sfaturi utile:

  • Nu fii insistent! Dacă eşti prea insistent în a vorbi cu copilul tău, vei obţine doar efectul contrar. Gândeşte-te cum vorbeşti tu cu un prieten. Sunteţi calmi, nu insistaţi asupra unor aspecte dacă celălalt nu doreşte. Urmează aceeaşi paşi şi atunci când vorbeşti cu copilul tău.
  • Preţuieşte tăcerea! Unii copii sunt mai închişi şi au nevoie de mai mult timp pentru a-şi face curaj să vorbească. I-al în braţe, alintă-l, arată-i dragostea ta. Aşteaptă răbdător până când va simţi că este momentul să se deschidă faţă de tine.
  • Nu critica! Dacă simţi că trebuie să faci un comentariu acid, o critică, este timpul “să-ţi muşti limba”. Nu te transforma într-un judecător. Nimic nu întrerupe mai rapid o comunicare decât frazele de genul “Ţi-am spus eu că…” sau “Ar fi trebuit să…”
  • Ascultă-l când vă jucaţi! Mulţi copii, în special băieţii, sunt mult mai receptivi şi comunicativi când se joacă sau întreprind o activitate împreună cu părinţii. Dacă ai observat asta la copilul tău, găseşte activităţile care-i plac cel mai mult şi vorbiţi despre orice vă vine în minte.
  • Discută despre pasiunile lui! Încearcă să canalizezi discuţiile către pasiunile lui. Pornind astfel de discuţii, ve-i reuşi să deschizi portiţa către sufletul lui.
  • Poartă discuţiile pe teritoriul lui! De fiecare dată când vorbeşti cu copilul, poartă discuţiile într-o zonă în care el se simte confortabil. Du-te tu pe teritoriul lui şi astfel va fi mai relaxat şi mai deschis.
  • Găseşte momentul potrivit! Fiecare părinte îşi cunoaşte cel mai bine copilul. Sunt copii care sunt mai vorbăreţi dimineaţa, alţii la prânz şi alţii seara. Găseşte momentul în care copilul tău este cel mai receptiv şi poartă atunci discuţiile importante.
  • Staţi unul lângă altul! Copiii sunt mai receptivi dacă staţi lângă ei şi nu faţă în faţă. În acest fel nu se vor simţi în inferioritate sau dominaţi. Puteţi vorbi în timp ce staţi pe canapea, în maşină, în drum spre grădiniţă, la cumpărături, etc.
  • Deconectaţivă! În fiecare seară, în fucţie de timpul pe care-l aveţi la dispoziţie, absolut fiecare membru al familiei ar trebui să renunţe la telefonul mobil, calculator, televizor, etc, alocând acest timp unor activităţi care să implice toţi membrii familiei.

Fiecare familie este unică şi nu există soluţia magică universal valabilă pentru toţi. Cheia este să descoperi ce ţi se potriveşte ţie şi familiei tale.

Nu uitaţi!

Cel mai preţios cadou pe care îl poţi da copilului tău este prezenţa ta!!”